Jak vyklopit upečenou bábovku z formy

Upečeme bábovku. Já peču v klasické smaltované anebo v keramické formě.
Po upečení je třeba bábovku vyklopit z formy, a to je ten moment, kdy si musíme dávat pozor, aby se nám hotová upečená bábovka nerozlomila na vice části, část se vyklopí a část zůstane ještě ve formě. Důvodů může být několik, někdy stačí záměna mouky případně jejího výrobce. Důležité je dobře formu vymazat. Bábovka se samozřejmě sníst dá, na chuti to neubere, ale není to ono, zvlášť, když má přijít návštěva a chcete bábovku  nabídnout k dobré kávě anebo čaji.

   1. Před nalitím těsta formu vymažeme tukem, nejlépe lehce rozpuštěným. Kdysi se vymazávalo máslem, ale to se dnes snadno přepaluje a nemusí to být pro někoho vhodné. Použijeme ztužený tuk. Mažeme peroutkou, mastičkou z peří, aby se tuk dostal do všech záhybů po celé ploše formy. Na vymazání si dejte opravdu záležet. Necháme tuk chvíli ztuhnout. Můžeme dát formu třeba  i na chvíli do chladničky.

   2. Formu dobře po celé ploše vysypeme hrubou moukou nebo jemně umletou prosátou strouhankou. Může se vysypat i kokosem anebo mletými ořechy.

   3. Upečenou bábovku vytáhneme z trouby a cca 10 minut, počkáme, než ji začneme vyklápět. Položíme na ni plytký talíř a oběma rukama převrátíme. Protože je forma ještě teplá, použijeme utěrku anebo chňapku, co máme k dispozici. Správně by se měla bábovka sama vyklopit.

  4. Když se ovšem bábovka nevyklopí, položíme na vrch formy utěrku namočenou ve studené vodě. Po chvilce zkusíme, jestli se bábovka uvolnila a když ne, utěrku znovu namočíme a opakujeme postup. Když tento způsob nepomůže, v krajním případě dáme na plotýnku menší hrnec s vodou, přivedeme k varu a formu s bábovkou na něj postavíme. Bábovka se určitě vyklopí.



1 komentář:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat